SEAT Mii Electric

Wietze Ketting

Elektrisch rijden | Subsidies en regelingen

Arrow down Lees verder

Een groot aantal gemeenten en andere Nederlandse overheidsinstellingen bevorderen elektrisch rijden via verschillende subsidies en regelingen voor zowel elektrische voertuigen als laadpunten. Op deze pagina worden de belangrijkste subsidies die in 2019 in Nederland lokaal, regionaal en provinciaal verkrijgbaar zijn voor elektrische auto's, voertuigen en laadpalen handeld. Let op: mogelijkerwijs bestaan er in uw gemeente subsidies en regelingen die niet op deze pagina vermeld worden, zo kunnen in veel gemeenten gratis openbare laadpalen aangevraagd worden indien men niet beschikt over een eigen parkeerterrein.

Bron: nederlandelektrisch.nl 21 augustus 2019

Een overzicht van ondernemersvoordelen vanuit de Rijksoverheid zoals de Milieu Investeringsaftrek (MIA) vindt men op de pagina ‘Ondernemersvoordelen’. Meer informatie over de bijtellingspercentages voor leaserijders vindt men hier. De bijtelling per automerk en model vindt men hier.

Amsterdam: subsidie elektrische bestelauto, taxi, vrachtauto en bus

Ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor de aanschaf van elektrische bedrijfsvoertuigen voor zakelijk gebruik in Amsterdam. De maximale subsidiebedragen die men kan ontvangen zijn: 5.000 euro voor een elektrische personenauto (zakelijk veelrijder); 5.000 euro voor een elektrische bestelauto; en 40.000 euro voor een elektrische of plug-in vrachtauto of bus.
Het gaat om een subsidie voor de aanschaf van een personenauto voor zakelijk gebruik en de aanschaf van een bestelauto, vrachtwagen of bus voor zakelijk gebruik. De subsidie is darmee voor het kopen van een volledig elektrische auto, bestelauto of vrachtauto (geen taxivervoer) een plugin hybride vrachtauto of bus mét GPS-systeem die registreert welke ritten in Amsterdam elektrisch zijn uitgevoerd. Men moet de subsidieaanvraag indienen voordat men het voertuig aanschaft.
Men kan de subsidie ook gebruiken voor het leasen van elektrische voertuigen. Bij de aanschaf van een plug-in hybride vrachtwagen of bus moet deze voorzien zijn van een GPS-systeem dat registreert in hoeverre ritten in Amsterdam elektrisch zijn uitgevoerd. Men moet 90 procent van alle ritten in Amsterdam elektrisch rijden en dit aantonen met behulp van het GPS-systeem. Deze subsidieregeling loopt tot 1 oktober 2019 of totdat het subsidieplafond is bereikt. Men kan meerdere keren subsidie aanvragen, met een maximum van 500.000 euro per concern. Na 1 oktober 2019 vervalt deze subsidieregeling.
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Amsterdam.

Brabant en Limburg: gratis laadpaal in 62 gemeenten

Elektrische rijden in de provincies Brabant en Limburg kunnen bij Nuon - dat samen met Heijmans een aanbesteding won - een gratis laadpaal aanvragen voor de openbare ruimte. De volgende 62 gemeenten nemen deel: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Beek, Bergen (L), Bernheeze, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Breda, Brunssum, Cuijk, Deurne, Echt-Susteren, Eersel, Geertruidenberg, Geldrop-Mierlo, GemertBakel, Gennep, Gilze en Rijen, Goirle, Gulpen-Wittem, Grave, Haaren, Heerlen, Helmond, 's Hertogenbosch, Heusden, Hilvarenbeek, Horst aan de Maas, Kerkrade, Laarbeek, Landgraaf, Leudal, Maasgouw, Maastricht, Meerssen, Mill en Sint Hubert, Oirschot, Oisterwijk, Oosterhout, Oss, Peel en Maas, Reusel De Mierden, Roermond, Rucphen, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Sittard-Geleen, Someren, Son en Breugel, Uden, Veghel, Veldhoven, Venlo, Venray, Waalwijk, Weert, Woensdrecht en Zundert.
Kijk voor meer informatie op de website van Nuon voor de provincies Brabant en Limburg.

Den Bosch: gratis laadpaal in openbare ruimte

Rijdt men elektrisch en woont men in de gemeente 's-Hertogenbosch? Dan kan men gebruikmaken van de openbare laadpalen van Nuon. Staat er geen laadpaal in de buurt? Dan kan men deze gratis aanvragen voor de openbare ruimte.
Kijk voor meer informatie op de website van Nuon voor de gemeente 's-Hertogenbosch.

Den Haag: sloopregeling, gratis laadpaal en subsidie parkeervergunning e-deelauto

In Den Haag is het mogelijk om de plaatsing van een laadpaal aan te vragen, de gemeente zal een eventuele extra laadpaal in de openbare ruimte binnen 2 tot 4 maanden plaatsen. Verder kent Den Haag een sloopregeling voor het laten slopen van een dieselauto of bromfiets of snorfiets op benzine. Het totale budget is 200.000 euro. De regeling loopt van 15 juli 2019 tot en met 31 december 2019 of stopt eerder als het budget op is. Voor een gesloopte dieselauto krijgt men van de gemeente een tegoed van 1.000 euro en voor een gesloopte bromfiets of snorfiets krijgt u een tegoed van 300 euro. Men kan dit tegoed besteden aan een schonere vorm van vervoer: een fiets, elektrische brom- of snorfiets, het openbaar vervoer en het huren van deelauto’s.
Biedt men ‘one-way’ deelauto’s aan in Den Haag of wil men dit gaan doen? Dan kan er subsidie aangevraagd worden voor parkeervergunningen voor 100 procent elektrische deelauto’s waarmee in de hele stad kan worden geparkeerd.
Deze mogelijkheid bestaat tot 1 juni 2021. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Den Haag.

Eindhoven: gratis laadpaal aanvragen in openbare ruimte

Omdat de gemeente Eindhoven elektrisch rijden belangrijk vindt, streeft ze ernaar dat een elektrische auto in Eindhoven altijd binnen een straal van 300 meter kan worden geladen. Iedereen met een laadpas kan de openbare laadpalen gebruiken. De aanvraag en plaatsing van een nieuwe laadpaal zijn gratis.
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Eindhoven.

Gelderland: gratis laadpaal aanvragen in 23 gemeenten

Ecotap en Allego plaatsen in de provincies Gelderland en Overijssel 2.250 laadpalen met 4.500 slimme laadpunten. In de volgende 24 gemeenten in Gelderland kan men gratis een laadpaal voor de openbare ruimte aanvragen: Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Berg en Dal, Brummen, Ede, Epe, Geldermalsen, Heerde, Lingewaal, Maasdriel, Neerijnen, Nijkerk, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Tiel, Voorst, Veenendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar / Rijnwaarden.
Kijk voor meer informatie op de website van de provincie Gelderland.

Metropoolregio Amsterdam: gratis laadpaal in 66 gemeenten Noord-Holland, Flevoland en Utrecht

MRA-Elektrisch is een project van de samenwerkende overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Via het project is het mogelijk om in deelnemende gemeente kosteloos een publieke laadpaal aan te vragen. Dit kan in de volgende 66 gemeenten: Alkmaar, Almere, Amstelveen, Baarn, Beemster, Bergen (NH.), Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Bunnik, Bunschoten, Castricum, De Bilt, Diemen, Drechterland, Dronten, Edam-Volendam, Eemnes, Enkhuizen, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heerhugowaard, Heiloo, Hilversum, Hollands Kroon, Hoorn, Houten, Huizen, IJsselstein, Koggenland, Landsmeer, Langedijk, Laren, Lelystad, Leusden, Lopik, Medemblik, Montfoort, Oostzaan, Opmeer, Ouder-Amstel, Oudewater, Purmerend, Renswoude, Schagen, Soest, Stede Broec, Texel, Uitgeest, Uithoorn, Urk, Utrechtse Heuvelrug, Velsen, Vianen, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wijk bij Duurstede, Wormerland, Woudenberg, Zaanstad, Zandvoort, Zeewolde en Zeist.
Kijk voor meer informatie op de website van MRA-Elektrisch.

Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH): laadpaal aanvragen in 18 gemeenten

De gemeente Rotterdam en 18 omliggende gemeenten lanceerden begin 2018 het initiatief laadpaalnodig.nl voor het aanvragen van een publiek laadpunt op straat waarbij samengewerkt wordt met ENGIE. Elektrisch rijders in Rotterdam en 18 omliggende gemeenten kunnen via dit portaal eenvoudig een laadpaal bij hen in de buurt aanvragen. Het gaat om de volgende gemeenten waaar men een laadpaal kan aanvragen: Rotterdam, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Gouda, Hellevoetsluis, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Schiedam, Vlaardingen, Voorschoten, Wassenaar, Westland en Westvoorne.
Kijk voor meer informatie op de website van laadpaalnodig.nl waar de gemeenten hun aanvraagproces hebben geregeld.

Overijssel: gratis laadpaal aanvragen in 20 gemeenten

Ecotap en Allego plaatsen in de provincies Overijssel en Gelderland 2.250 laadpalen met 4.500 slimme laadpunten. In de volgende 20 gemeenten in Overijssel kan men gratis een laadpaal voor de openbare ruimte aanvragen: Almelo, Borne, Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Kampen, Losser Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, RijssenHolten, Staphorst, Steenwijkerland, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Zwartewaterland en Zwolle.
Kijk voor meer informatie op de website van de provincie Overijssel.

Rotterdam: elektrische bestelauto en ombouwregeling

Ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor de aanschaf van een elektrische bestelauto. Aanvragen kan sinds 6 december 2018 en tot en met 31 december 2019. Men kan 5.000 subsidie aanvragen voor de aanschaf of lease van een volledig elektrische bestelauto. De subsidie is voor ondernemingen in Rotterdam en aangrenzende gemeenten, die voor zakelijk transport vaak in de milieuzone moeten zijn.
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Rotterdam.

Utrecht: gemeente verzorgt gratis laadpaal in openbare ruimte

Inwoner van de stad Utrecht kunnen een gratis openbare laadpaal aanvragen bij hen in de buurt. Heeft men een elektrische auto, maar (binnen 250 meter) geen mogelijkheid om deze te laden op eigen terrein? Dan kan men een openbare oplaadpaal aanvragen in de buurt van het woon- of werkadres. Rotterdammers kunnen verder subsidie krijgen om hun oude (bestel)auto te laten ombouwen, zodat deze tóch de milieuzone in mag.
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Utrecht.

Zoetermeer: gratis laadpaal in openbare ruimte

De gemeente Zoetermeer streeft er naar om haar inwoners binnen 300 meter van hun woning hun elektrische te kunnen laten laden. De gemeente heeft ruim 150 nieuwe mogelijke laadpunten aangegeven voor elektrische auto's. Via een digitale kaart kunnen bewoners hun belangstelling voor een laadpunt doorgeven. Op deze kaart ziet men bovendien in een oogopslag waar al een laadpunt in de buurt is, waar binnenkort een laadpunt komt (in voorbereiding is) en waar een toekomstig laadpunt komt. Is er binnen 300 meter lopen van de woning nog geen laadpunt, of geen laadpunt in voorbereiding? Dan kan men de belangstelling doorgeven voor een toekomstig laadpunt. De gemeente betaalt de kosten voor het plaatsen van een laadpunt.
Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Zoetermeer

Meer weten?

Heeft u nog vragen over deze actie of heeft u interesse? Vul onderstaand contact formulier in en onze specialisten nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Naam
Hoe mogen wij contact met u opnemen?
Wietze Ketting pasfoto

Wietze Ketting

Accountmanager